ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αποτυπώνοντας το προφίλ κεράμου στέγης με το Laser Aided Profiler XL (φωτογραφία A. Busching) | Digitale Dokumentation des Profils eines Dachziegel mit dem Laser Aided Profiler XL (Foto: A. Busching) | © DAI Athen (A. Busching)

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Από το 2023 το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών συμμετέχει μαζί με άλλους 21 φορείς από 7 χώρες στο πρόγραμμα TRIQUETRA που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα έχει σκοπό τη δημιουργία μιας εργαλειοθήκης για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Στον αρχαιολογικό χώρο του Καλαποδίου μελετώνται οι επιπτώσεις του χιονιού και του παγετού στα δομικά υλικά των αρχαίων κτηρίων, αναπτύσσοντας μεθόδους και τεχνογνωσία για την πρόβλεψη και αντιμετώπισή τους.

To Καλαπόδι στην ψηφιακή εποχή

Από το 2019 η αναδρομική ψηφιοποίηση και μετάπτωση των δεδομένων έρευνας όλων των ανασκαφικών περιόδων στο σύστημα iDAI.field έχει στόχο να διευκολύνει τη διαχείριση και ανάκτηση της ανασκαφικής πληροφορίας και να επιταχύνει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές βρίσκουν χρήση και στη μελέτη ευρημάτων, όπως οι τεράστιες ποσότητες κεράμων στέγης που μελετώνται στο πλαίσιο το προγράμματος Digital Roofs.

Προοπτικές για την ανασκαφή

Η έρευνα στο Καλαπόδι δεν έχει ακόμη φτάσει στο τέλος της. Πολλά κτήρια και άλλα μνημεία του ιερού μένουν να εντοπιστούν και να ερευνηθούν στο πλαίσιο μελλοντικών ανασκαφών. Για τις έρευνες αυτές έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την επέκταση του αρχαιολογικού χώρου. Εντατικές έρευνες επιφανείας υπόσχονται επίσης περαιτέρω στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή γύρω από το ιερό. Μετά από 50 χρόνια ανασκαφής οι προοπτικές της ανασκαφής και έρευνας του τόπου παραμένουν ανεξάντλητες.