Ανάπτυγμα του διακόσμου της φιάλης στην εικ. 70-A (σχέδιο: Β. Niemeier) | Abrollung des Dekors der Phiale auf Abb. 70-A (Zeichnung: B. Niemeier) | © DAI Athen, D-DAI-ATH-ARCHIV-GA-KAL-Z-K-002-0120 (B. Niemeier)

Ένα τοπικό ιερό
με διεθνή εμβέλεια

Επιγραφές, όπως η βάση αγάλματος που είχε αναθέσει κάποιος Ξενοκλείδης από τον Ορχομενό, και αφιερώματα, όπως σφραγιδόλιθοι από την Κρήτη και άλλες περιοχές του μυκηναϊκού κόσμου (βιτρίνα δεξιά), μία φιάλη με χορό ανδρών από τη Βόρεια Συρία ή το χάλκινο πόδι από ανάκλιντρο ή θρόνο από την Κύπρο, δείχνουν ότι το ιερό από νωρίς είχε επαφές τόσο με κοντινούς όσο και με μακρινούς τόπους. Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός σιδερένιων και χάλκινων όπλων, περονών για τη στερέωση ενδυμάτων αλλά και τα συχνά ευρήματα τριποδικών λεβήτων, χαρακτηριστικά των μεγάλων ιερών της γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής. Στο πλαίσιο γιορτών λάμβαναν χώρα φαγοπότια, όπως δείχνουν οι οβελοί για το ψήσιμο κρεάτος, οι μάχαιρες και οι πολυάριθμοι σκύφοι. Στο ιερό αφιερώνονταν επίσης μέρη της ιπποσκευής αλόγων, όπως χαλινοί, ακόμα και ολόκληροι τροχοί από άμαξες, όπως αυτοί που κοσμούσαν τον νότιο ναό πριν την καταστροφή του το 480 π.Χ.

Σφραγιδόλιθοι της μυκηναϊκής περιόδου από το ιερό στο Καλαπόδι (σχέδια: B. Niemeier) | Mykenische Siegel aus dem Heiligtum Kalapodi (Zeichnungen: B. Niemeier) | © DAI Athen, D-DAI-ATH-ARCHIV-GA-KAL-Z-FZ-V-001-0016, -0021 & -0024 (B. Niemeier)

Σφραγίδες:
Σύμβολα Εξουσίας

Στο ιερό έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα πάνω από 30 σφραγιδόλιθοι. Mόνο σε τάφους της άρχουσας τάξης ή σε ιερά απαντά τόσο μεγάλος αριθμός. Τα σφραγίσματα δείχνουν κυρίως άγρια ζώα ή δαιμονικές μορφές.